opc_loader
  • Nederlands
  • English

DGT CENTAUR

DGT

De DGT Centaur is de nieuwste schaakcomputer ontwikkeld door DGT. Deze mooi vormgegeven en slimme computer past zich automatisch aan aan het niveau van zijn tegenstander. De computer heeft geen andere computers, tablets of online schaakprogramma's nodig om te functioneren.

ELO rating: 300 tot 3000

Door het lichtgewicht ontwerp is de computer tevens makkelijk mee te nemen.

DGT Centaur in het kort:

  • Past zich aan aan uw niveau;
  • Touch sensor die de zetten registreert;
  • Zetten worden met led-licht weergegeven;
  • Oplaadbare accu;
  • Verzwaarde stukken;
  • e-Paper scherm;
  • Handleiding in meerdere talen
349,00
Beschrijving

The beautifully designed chess board has touch sensors that effortlessly register your moves.

It has a rechargeable battery, e-Paper display, intuitive settings in many languages and weighted plastic chess pieces. The computer moves are indicated by unique circular LED lights.

Its greatest feature is the adaptive intelligent chess program that automatically adjusts itself to your playing strength so that you will always have a suitable playing partner.

Stop using computer screens, tablets or telephones and start playing chess with Centaur on a real board with real chess pieces. Simply turn it on and make your move! Centaur is always there to challenge you, to help develop your game and to keep you sharp!

Other chess computers are made to play at the highest strength. They are impossible to beat. At lower levels they play unnatural and unhuman. They are simply no fun to play against.

Centaur was made to give everyone a good game. Whether you are a beginner or a strong player, whether you are a home player or a club player, Centaur will adjust to you as soon as you make your first move. Its smart algorithm will automatically adjust to your level and always gives you a challenging game that is both educative and great fun! It has a hint system and the option to set up any position.

Centaur is not compatible to connect to your computer or online chess portals. That is not necessary at all, use the Centaur to play, to learn, to train, to analyze and to improve your skill level. Above all, use it to have fun!

Beoordelingen (1)
DGT CENTAUR

Via een advertentie op facebook van Schaak en Gowinkel Het Paard kwam ik in aanraking met de DGT Centaur schaakcomputer. Het verhaal dat de computer zich dynamisch aanpast aan het schaakniveau van de speler vond ik bijzonder en het design sprak me meteen aan. Na me wat ingelezen te hebben op verschillende sites heb ik besloten tot aanschaf van deze schaakcomputer.

Het design van de DGT Centaur is vrij bijzonder met een opengewerkte onderkant. Ik vind het mooi maar het is smaak gevoelig en zal niet iedereen aanspreken. Door de rasterstructuur geeft het het bord wel stevigheid ondanks het lichte gewicht. De stukken zijn van plastic maar zijn gelukkig niet vederlicht door de verzwaring die is aangebracht. De zetten van de computer worden aangegeven met ronde leds bijna even groot als de velden. Ik vind het duidelijk en goed werken maar wat wel een nadeel is is dat deze ronde leds vooral op de witte velden doorschijnen als een soort donkere kringen. Hoewel ik tijdens het spelen daar helemaal geen last van heb had dit mooier gekund. Het formaat van het bord en de stukken is perfect. Lekker groot en het speelt heel fijn. Daarbij vind ik wel dat er meer contrast had mogen zijn tussen de witte velden en de witte stukken. Een ander klein kritiekpunt is dat de stukken erg glad zijn op het bord. Ik stoor me er niet aan maar ik kan me goed voorstellen dat er spelers zijn die dat niet fijn vinden. Dit komt doordat de sensor op de velden reageren op de metalen onderkant van de stukken. Hierdoor kan er geen vilt onder de stukken geplaatst worden. Creatieveling zijn al bezig geweest met (houten) stukken met vilt te voorzien van een klein rondje aluminiumfolie. Naar het schijnt werkt dit prima. Het apparaat werkt op een accu die naar het schijnt zo'n 12 uur mee gaat en word opgeladen door een lader op een usb ingang. Door deze accu en het lichte gewicht is het een ideale schaakcomputer om mee de tuin in te nemen voor een partijtje in de zon. Door het e-ink beeldscherm blijft deze ook bij fel licht goed leesbaar. Daarbij moet wel gezegd dat het beeldscherm wel heel klein is.

Waar de DGT Centaur echt in uitblinkt is in het 'no nonsense' spelen van partijen tegen schakers. DGT heeft bij deze computer echt de keuze gemaakt om alles weg te laten wat niet absoluut noodzakelijk is om een leuke partij te spelen tegen spelers van alle niveaus. Zo zijn er maar drie speelsterktes die je kan instellen waarbij de Centaur je spel analyseert tijdens het spelen om realtime zijn niveau aan te passen aan de tegenstander..
- Vriendelijk : de Centaur speelt op jou niveau misschien er een fractie onder en je krijgt kansen om te winnen of om de partij te redden.
- Uitdagend: de Centaur speelt een fractie boven je niveau, je bent niet kansloos maar je zal je beste spel moeten laten zien.
- Expert: is voor de masochisten onder ons die leven volgens het motto: pijn is fijn,.... met andere woorden, je word compleet weggevaagd als je met de volledige 3000 elo om je oren geslagen wordt. Deze stand is natuurlijk wel ideaal om gewonnen/remise stellingen tegen te oefenen en natuurlijk ook voor analyse.

Deze aanpak met een adaptief niveau valt of staat bij een goede calibratie door de computer. Ik heb nog niet heel veel partijen gespeeld maar na een paar partijen lijkt het erop dat de Centaur een mooie balans heeft gevonden. Ook wat ik op internet lees lijkt dit allemaal goed te werken. Wanneer dan ineens iemand met een totaal ander niveau tegen de Centaur speelt dan herkend de Centaur binnen een paar zetten dat het hier om een veel sterkere of zwakkere tegenstander gaat en past meteen zijn speelsterkte aan. Dit werk gewoon verrassend goed.

De Centaur is heel erg gericht op schakers die gewoon willen schaken tegen iemand van rond hetzelfde niveau. Je zet hem aan, doet de eerste zet en spelen maar zonder ook maar in de menu's te hoeven komen. Partij afgelopen,... je zet de stukken in de beginstand en de Centaur weet meteen dat je een nieuwe partij begint. Opnieuw hoef je niet in de menu's. Wil je een andere opening spelen, om te oefenen bijvoorbeeld, dan speel je gewoon niet de zetten van de computer maar speel je voor hem een andere zet (word door Centaur gewoon geaccepteerd) totdat je bij de stelling komt die je wil spelen en speel je gewoon verder tegen de computer. Simpeler kan niet. Zetten terug nemen? Gewoon de zet terug spelen totdat je bij de stelling bent die je verder wil spelen,... niets geen menu's waarin je moet duiken. De interface in dit opzicht is ijzersterk. Het opzetten van een stelling zou het makkelijkst gaan als elk stuk los herkend zou worden zoals bij de DGT elektronische borden. Dit is helaas niet zo, ongetwijfeld omdat dan meteen de verkoopprijs flink omhoog zou gaan. Maar de oplossing vind ik een mooi compromis. Wanneer de Centaur weet waar elk stuk staat (zoals bijvoorbeeld bij de beginstand die hij automatisch herkend of bij een stelling uit een partij) dan is het een kwestie van oppakken en ergens anders neerzetten en de Centaur weet welk stuk waar naartoe verplaatst is. Pak je een loper op, zet hem naast het bord en pak je daarna een paard op en zet hem ergens anders,... geen probleem voor de Centaur is het duidelijk dat de Loper van het bord verdwenen is en het paard verplaatst. Zo kan je ook makkelijk in één beweging alle pionnen verwijderen en ook dat gaat prima. Dit werk allemaal heel intuïtief .

Een heel belangrijk aspect wat je snel over het hoofd ziet maar wat heel erg bijdraagt aan de fijne speel ervaring is de vertraging in de zetten zoals Centaur die speelt. Bij veel schaakcomputers en schaakprogramma's speelt de computer a tempo wanneer hij zich in zijn openingsboek of eindspel tablebase bevind en vertraagd wanneer hij daarbuiten zit. Dit zorgt voor een onnatuurlijk en onrustige spelbeleving. Wat DGT met de Centaur heeft gedaan is simpel maar o zo goed. Ook tijdens de opening wacht hij met het spelen een paar seconden voordat de zet zichtbaar word, dit maakt de speelbeleving veel natuurlijker en ook verraad de Centaur niet wanneer hij wel of niet meer in zijn openingsboek / tablebase bevind. En als speler word je niet opgejaagd door het extreem snel antwoorden van de schaakcomputer. Een niet te onderschatten eigenschap van deze schaakcomputer die veel invloed heeft op de beleving.

Zijn er dan ook nadelen of zaken op de wenslijst. Jazeker:

- De Centaur is een gesloten systeem zonder connectie met een computer en zonder mogelijkheid om updates uit te voeren. Bug fixes worden dus lastig en het laden van andere engines, het exporteren van partijen en het spelen van online partijen is allemaal niet mogenlijk.

Hierbij wel een kleine kanttekening dat techneuten al bezig zijn om de raspberry pi waarop de Centaur draait te vervangen met een wireless versie en op die manier een connectie te maken met een computer. Ook zou er een gat in de zijkant gemaakt kunnen maken om op die manier bij de usb poorten van de ingebouwde raspberry pi te komen. Maar dit is dus voor de echte techneuten en niet voor de gemiddelde consument.

- Door de focus op schaakspelers en een ultra simpele bediening is DGT wel erg ver gegaan in het schrappen van functionaliteit. Tijdcontrole instellingen is zeer beperkt je hebt de keuze uit en een x aantal minuten voor een partij oplopend van 1 minuut tot maximaal 90 minuten. Dus geen 36 zetten in 90 minuten en dan 15 minuten voor de rest zoals ik op mijn vereniging speel. Ook helemaal geen Fischer tempo's met tijd toevoegen per zet. Ik denk dat ik dit mijn grootste kritiek is op deze schaakcomputer. Ik vind het eigenlijk onbegrijpelijk.

- De spelbeleving zou nog een stuk beter zijn met schaakstukken met vilt en een beter contrast tussen de witte stukken en de witte velden.

- Naast de unieke adaptieve speelsterkte zou een apart menu waarin je harde speelsterktes kan instellen toch een kleine moeite zijn. Hiermee ondervang je ook klanten die het adaptieve als niet prettig ervaren. Ook kan je dan kiezen voor een eigen aanpak om je progressie te zien door telkens een stapje hoger te spelen als je van een niveau gewonnen hebt.

- Het zou fijn zijn als de Centaur na het spelen met een adaptieve speelsterkte een indicatie zou geven van de door hem gebruikte speelsterkte zodat je je eigen prestatie beter op waarde kan schatten en je progressie (of gebrek daaraan) kan bijhouden.

- Ik zou een luxe versie van de Centaur uitgevoerd in hout met stukherkenning toejuichen. Voor diegene die net dat beetje extra willen en bereid zijn daarvoor te betalen.

Eindconclusie

Ben je een schaakcomputer freak die wil tweaken met allerlei instellingen en computers tegen elkaar wil laten spelen,... deze is niet voor jou tenzij je bereid bent om de centaur open te schroeven en wil gaan experimenteren met nieuwe computercode en het vervangen van hardware.

Dit is een fantastische en unieke schaakcomputer is voor schakers die willen schaken. En geschikt voor vrijwel alle niveaus van absolute beginner tor internationaal meester. De kleine kritiekpuntjes doen daar niets aan af.

Beoordeling: [5 van de 5 sterren]

Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Informatie

Telefoon: 020-6241171

Haarlemmerdijk 173

1013 KH Amsterdam

Email: info@schaakengo.nl


Openingstijden:

Maandag          13:00 tot 18:00 uur

Dinsdag            10.00 tot 18.00 uur

Woensdag        10.00 tot 18.00 uur

Donderdag       10.00 tot 18.00 uur   ( voorlopig geen koopavond)

Vrijdag              10.00 tot 18.00 uur

Zaterdag           10.00 tot 18.00 uur

Zondag             12.00 tot 17.00 uur

Laatst bekeken items
349,00