opc_loader

Wensenlijst

Korchnoi: Move by Move

23,95
Zet op wensenlijst
Beschrijving

"I don't study, I create" (Viktor Korchnoi)

Dit nieuwe boek van Lakdawala begint wat bombastisch en geeft je even het gevoel dat je naar een tell-sell reclame zit te kijken. De schrijver introduceert Korchnoi met een overschot aan superlatieven. Dit is blijkbaar deels de stijl van de schrijver maar ook deels de schuld van het onderwerp zelf. Victor Korchnoi ís namelijk een levende (schaak) legende. Hij wordt alom gezien als één van de sterkste spelers die geen wereldkampioen is geworden en heeft in zijn lange carrière een indrukwekkend palmares opgebouwd. In dit boek vindt de lezer een gevarieerde collectie van Korchnoi zijn meer bekende, maar ook en dat vond ik een aangename verrassing een aantal van zijn meer recente partijen. Het boek is niet zo zeer een biografie als wel een inkijk in de stijl en denkwijze van Victor Korchnoi. De partijen worden op de kenmerkende 'Move by Move'-stijl gepresenteerd. Met analyses en veel diagrammen hetgeen altijd prettig is, en vragen, die de lezer stimuleren na te denken en tot doel hebben iets te leren van zijn partijen.

Maar is er wat te leren van de partijen van Korchnoi? Zijn partijen kenmerken zich zelden door een rechtlijnige strategisch plan. Grote algemene principes zijn niet uit zijn partijen af te leiden noch te herkennen. Korchnoi dwingt je om dogma's los te laten en alles uit een stelling te persen. Mogelijkheden te zien die diep onder het oppervlak verscholen liggen. Creativiteit gekoppeld aan een ongekend rekenvermogen vormen de kracht van zijn spel. Ooit gevraagd naar het belangrijkste kenmerk van een goede schaker zei Korchnoi: 'Concentratievermogen'. 

Dat is tevens de kracht van dit boek. Het bekijken van Korchnoi zijn partijen en het proberen te beantwoorden van de bijbehorende vragen vergen concentratie. Een goede oefening dus. Al kan je het ook wat meer ontspannen benaderen en gewoon genieten van de briljante wendingen. Hoe dan ook een leuk boek!

Beoordelingen ()
Korchnoi: Move by Move heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Korchnoi: Move by Move


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Informatie

Telefoon: 020-6241171

Haarlemmerdijk 173

1013 KH Amsterdam

Email: info@schaakengo.nl
 

Onze winkel is 7 dagen in de week geopend

Openingstijden winkel:

maandag:    13.00 - 18.00
dinsdag:      10.00 - 18.00
woensdag:  10.00 - 18.00
donderdag: 10.00 - 18.00
vrijdag:        10.00 - 18.00
zaterdag:     10.00 - 18.00
zondag:       12.00 - 17.00

Laatst bekeken items